Smedjebackens energi

Vanliga frågor och svar

Här finns frågor och svar på de vanligast förekommande frågorna. Hittar ni inte svaret här kontaktar ni oss via stadsnat@seab.smedjebacken.se eller ringer kundtjänst 0240-660600

Vad är Smedjebacken Energi stadsnät?

Stadsnätet är ett fibernät i Smedjebackens kommun ägt av Smedjebacken Energi AB dit villaägare, företag och föreningar kan ansluta sig.

Smedjebacken Energi är ett kommunalt helägt bolag. Bolaget jobbar efter bolagsordning och ägardirektiv fastställda av kommunfullmäktige.

Kan jag ansluta min villa eller företaget?

Smedjebacken Energi Stadnät är utbyggt i alla större orter och de flesta byarna i kommunen. Över 90% har eller kan ansluta sig. Utbyggnation pågår löpande och fler byar på landsbygden tillkommer hela tiden. Kontrollera hur det ser ut där din fastighet finns på https://www.fibertillalla.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ingår grävning över tomten?

Grävning över tomt ingår i produkt Villafiber Privat från 2023-09-25. Om man inte vill att vi gräver får man även göra det själv. Det ska då ske enligt våra anvisningar: Anvisning grävning Pdf, 132.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Vad är en fasadbox?

Fasadboxen ingår i priset och monteras av oss. Där skarvas utomhuskabeln till en inomhuskabel. Fasadboxen underlättar framtida service och underhåll. Om det blir problem i framtiden, till exempel fiberkabeln grävs av, kan vi felsöka och reparera från fasadboxen utan att behöva komma in i huset. Ska ni i en framtida renovering behöva flytta mediaomvandlaren räcker det att byta inomhuskabeln till fasadboxen. Se bilder på fasadbox och mediaomvandlare i grävanvisningen. Pdf, 132.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Jag ska gräva på min tomt, var ligger min fiberkabel?

Om du ska dränera om runt huset eller gräva ur med en maskin kan det vara klokt att ta reda på var alla ledningar finns innan arbetet påbörjas. Det finns en websida där man enkelt och kostnadsfritt kan begära ledningsanvisning. Där får man svar från samtliga ledningsägare som har något i marken. www.ledningskollen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Zmarket och Zitius

Smedjebacken Energi har avtalat Zitius som kommunikationsoperatör. Zitius har som kommunikationsoperatör ansvaret för transport av tjänster från omvärlden till Smedjebacken och vidare i Smedjebacken Energis kablar ut till kunderna.

Mediaomvandlaren som monterades vid inkopplingen till stadsnätet äger också Zitius och de ansvarar även för drift och underhållet av den.

Zmarket är portalen där alla tjänsteleverantörerna presenterar och erbjuder sina tjänster för de som anslutit sig till stadsnätet.

Smedjebacken Energi äger inte någon elektronik, endast det fasta fibernätet fram till villor och företag.

Zitus är Sveriges största leverantör av öppna fibernät och är ett företag i Telia-koncernen.

Felanmälan

Fiber är ett väldigt driftsäkert och robust bredband. Ibland händer det ändå att det inte fungerar som önskat. Felanmälan sker då alltid direkt till din valda operatör, exempelvis Telia, Bahnhof osv som levererar bredbandet. De hjälper då er att få tjänsterna att fungera igen. Ni ska inte behöva kontakta någon annan än er operatör för att få hjälp. Skulle felet vara exempelvis att fiberkabeln är skadad kommer SEAB få veta det via operatören. Kontaktuppgifter för felanmälan hittar ni enklast på fakturan från er operatör.

Global Connect, Open Infra och Skanova. Vilka är det?

Alla tre bolagen är fibernätsägare. Global Connect, före detta IP-only/Bynet är ett privat företag, ägt av riskkapitalbolaget EQT. I vår kommun har de byggt fibernät i bland annat i Snöån, Björsjö, Tolvsbo samt i byarna längs rv66 från Söderbärke till Fagersta. Open Infra är också ett kommersiellt bolag som finns etablerat på ett antal platser i Sverige. Open Infra har påbörjat sin marknadsföring kring etablering i vår kommun. Smedjebacken Energi och Smedjebackens kommun har inget avtal eller överenskommelse med bolagen om fiberutbyggnation och har heller ingen insyn i deras planering förutom vad de själva publicerar offentligt. Frågor om deras planer och service vänder ni er direkt till respektive bolag. Skanova är Teliakoncernens nätbolag som äger det gamla telenätet och som även har ett rikstäckande fibernät. De erbjuder inte privatpersoner villaanslutningar i vår kommun.

5G eller fiber

5G-nät finns snart tillgängligt i stora delar av Sverige. Dock är nätet inte uppe i de hastigheter som 5G-nät utlovar. Det är marginellt bättre än 4G men med betydligt mindre yta täckning. Speciellt inomhustäckningen är ofta ett problem med dagens hus med 3glas fönster och tjocka väggar.

Det kommer att dröja många år innan 5G ger samma hastighet som du kan komma upp i med fiber. Det stora problemet som 5G löser är framför allt kapacitetsbristen som finns i 4G-nätet idag, att många är uppkopplade samtidigt. Det går inte riktigt att jämföra täckningen i fiber och 5G, eftersom fiber går in i ditt hus vilket innebär att där har du alltid full ”täckning”, medan 5G består av en radiosignal som täcker en yta. 5G-täckningen kan variera inom den ytan beroende på radiosignalens utbredning och avstånd till masten där radiosändaren och antennen är placerad. Behov och plånbok styr den här frågan. Men så fort vi börjar prata om rörlig bild, och inte bara att surfa och kolla Facebook, är fiber att föredra. Det ger bra kvalitet, du kan till exempel titta på Netflix utan störningar, och det kommer dröja väldigt länge innan vi får fiberhastighet i 5G-nätet, och att då köpa sig dedikerad bandbredd i 5G kommer att vara lika dyrt om inte dyrare än fiber. Fiber är också mer robust och stabilt, vilket är viktigt när man pratar om bandbreddskrävande tjänster. Jag tycker absolut att man ska fundera på att haka på fibererbjudandet. Fiber är en fast infrastruktur som kommer att finnas under lång tid.(Källa https://www.byggahus.se/el/5g-eller-fiber )

Hjälp och goda råd

Det finns en oberoende icke vinstdrivande organisation kallad Telekområdgivarna som hjälper privatpersoner vid problem med telekom-tjänster. Har du svårt att få hjälp från din leverantör eller vill du byta leverantör? Telekområdgivarna ger opartisk och kostnadsfri rådgivning. Om du har problem eller frågor om abonnemang för tv, telefoni och bredband hittar du information här. https://telekomradgivarna.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: