Smedjebackens energi


Smedjebacken Energi har tilldelats EU-bidrag för fiberutbyggnad 2021.

Aktuella områden Bidragsprojekt 2021
Områdena som omfattas sträcker sig från Söderbärke-Mårtsbo-Perhindersbo-Övre Vanbo till Smedjebacken samt från Lernbo till Norsbro-Hillbo. Projekten är nu klara och har du misssat att beställa så går det fortfarande. Klicka in på priser och villkor och läs mer.

Söderbärke-Mårtsbo-Perhindersbo-Övre Vanbo Öppnas i nytt fönster.

Lernbo-Norsbro-Hagen-Hillbo Öppnas i nytt fönster.

Planering 2023-2025 för fibernät i Smedjebackens kommun

När 2022 års projekt är byggda återstår det fortfarande många byggnader i vår kommun som inte erbjuds fiberanslutning. De som återstår nu ligger oftast långt utanför tätort vilket medför höga kostnader för byggnation. Att bygga på ren kommersiell grund räcker inte utan bidrag behövs för att det ska bli byggt. Smedjebacken Energi har 2022 sökt EU-bidrag och beviljats stöd för ett projekt. Det omfattar totalt 33 hushåll utspritt i Hemshyttan, Ginnabo och från Gubbo till Övre Starbo. Planering och projektering kommer påbörjas 2023 och ett erbjudande har skickas ut till berörda fastighetsägare. Byggstart 2024 och senast klart 2025. Har du inte beställt inkoppling kontaktar du oss. Läs mer här. Öppnas i nytt fönster.

Vad kan du påverka för att få fiber?

Områdena som står utan möjlighet till fibernät idag är ute på landsbygden med fåtal samlade byggnader och hushåll. Här gäller det att få upp antalet intresserade i byn och anmäla det till oss. Ju fler som vill ansluta sig desto bättre blir bidragsansökan vilket påverkar chansen att få bidrag. Är du markägare behöver vi komma överens om var vi kan gräva smidigast med syfte att hålla nere kostnaderna.

Statliga bidrag från Post och telestyrelsen, PTS bidrag 2023

Vi beviljades även 2023 bidrag till fiberutbyggnad. Denna gång fick vi bidrag för att bygga ut i Norsäng, Resmoren/Dullbo samt Bommarsbo längs Sätervägen. Läs mer här. Öppnas i nytt fönster.

Andra fibernätsbolag i kommunen

Det finns fler fibernätsbolag utöver Smedjebacken Energi som söker och har beviljats medel av PTS för att bygga fibernät i vår kommun. Open Infra samt Global Connect är två kommersiella bolag som beviljats stöd för att byggga exempelvis Åsmansbo, Larsbo, Malingsbo, Älgsjöbo och Hällsjön. Läs mer om det på deras hemsidor.


Sidan senast uppdaterad: